Testele genetice și rolul acestora în managementul cancerului

Autor:
Dr. ANCA BARDAN
Medic specialist genetician la Clinica Medicală LOTUS-MED

Orice formă de cancer are la baza mutații în genele responsabile de organizarea și repararea celulelor. O tumoră apare atunci cand celulele normale dintr-un anumit organ nu mai respectă reguli de baza ale organismului, se înmulțesc necontrolat și evită moartea celulară. Toate aceste reguli sunt dictate de anumite gene care controlează ciclul celular. Mutațiile în genele respective duc la toate consecințele și caracteristicile negative pe care o celulă neoplazică le dobândește și pe care le folosește pentru a se multiplica și a se răspândi în tot organismul (a metastaza).

În acest context, testele genetice pot identifica mutații în structura AND-ul celular, iar astfel medicii pot oferi fiecărui pacient un plan de tratament personalizat. 

Poate cel mai bun exemplu este cel al testelor Onconomics RGCC, care se realizează dintr-o probă de sânge și care combină o abordare moleculară și una celulară. Celulele tumorale care circula in sange sunt izolate si apoi crescute pe medii speciale pentru a putea fi analizate din punct de vedere genetic. Deasemenea, aceste celule tumorale circulante sunt expuse principalelor medicamente utilizate în terapia anti-cancer pentru a observa eficacitatea fiecăruia în parte. Pe baza rezultatelor acestor analize, echipa medicală va alege cel mai bun plan de tratament pentru combaterea cancerul. Cu cât se știu informații mai exacte despre celulele tumorale, cu atât și tratamentul va fi mai eficient.

Avantajele utilizării testelor genetice în managementul cancerului

  • Diagnosticarea precoce a cancerului;
  • Monitorizarea evoluției bolii;
  • Stabilirea și inițierea unui tratament personalizat, precum și adaptarea terapiilor în funcție de particularitățile fiecărui pacient;
  • Determinarea riscului de metastazare înaintea altor teste, cum sunt cele imagistice;
  • Determinarea prognosticului bolii.

Tipuri de teste genetice Oncogenics RGCC:

Oncocount – detectează prezența celulelor tumorale circulante (CTC) și concentrația acestora în sânge, testul fiind folosit de clincieni atât pentru a evalua eficacitatea tratamentului, dar și pentru a estima probabilitatea de recidivă a bolii. 

Oncotrail - test genetic personalizat ce oferă informații cruciale despre prezența celulelor tumorale circulante (CTC) și concentrația acestora la pacienții care au deja un diagnostic confirmat de forme specifice de cancer, inclusiv cancerul de sân și colorectal. Testul este un bun instrument de urmărire de control deoarece include numai markeri relevanți pentru respectiva tumoare malignă.

Oncotrace - utilizat pentru a identifica o tumoră primară și pentru a oferi îndrumări privind progresia cancerului și prognosticul bolii. 

Onconomics – testul oferă informații foarte detaliate și precise despre cât de eficiente sunt medicamentele anticancer și terapiile țintite în tratarea bolii. 

Onconomics Extracts - test unic ce folosește trei metode unice, dovedite științific, oferind informații despre cât de eficiente sunt substanțele naturale și extractele de plante în atacarea celulelor canceroase.

Onconomics Plus - oferă medicilor informații despre efectul medicamentelor anticancer, al terapiilor țintite și, în plus față de Onconomics, acest test include și examinarea eficacității substanțelor biologice naturale sau extractelor asupra celulelor canceroase. 

Imuno-Frame - este folosit pentru a evalua starea sistemului imunitar al pacientului. 
Metastat – testul ajută la predicția tendinței de metastazare la pacienții cu cancer, medicii pot îmbunătăți astfel tratamentele personalizate pentru cancer. 

ChemoSnip - un test inovator care utilizează o tehnică științifică avansată numită farmacogenomică pentru a analiza modul în care organismul unui pacient va răspunde la un anumit medicament. 

Bibliografie: