Simptomele cancerului colorectal

Autor:
DR. DELIU MADLENA
Medic specialist Medicină de familie la Clinica Medicală LOTUS-MED

Cancerul colorectal este unul din tipurile de cancer cel mai ușor de tratat, dacă este depistat în stadii incipiente. Cum însă la început nimic nu doare și aparent nu există niciun simptom care să îngrijoreze pacientul, manifestările fiind vagi, cancerul colorectal se depistează în stadii avansate, când tumora a crescut. O altă capcană este aceea că în fazele timpurii simptomele sunt similare și pentru alte boli nemaligne. 

Datele arată că peste 90% dintre persoanele cu cancer colorectal au unul sau mai multe simptome din lista de mai jos:

  • Schimbare bruscă a obiceiurilor intestinale – diaree sau constipație care persistă; constipație ce alternează cu diaree; dificultate în evacuarea scaunului; 
  • Schimbarea caracteristicilor scaunului (consistența și miros); 
  • Dureri abdominale, disconfort abdominal sau balonare – apar în special după mese;
  • Senzația că intestinul nu este golit complet;
  • Sânge în materiile fecale (sângerare rectală), în absența hemoroizilor – în acest caz sângerările pot să fie rezultatul unei tumori maligne. Scaunele sunt închise la culoare;
  • Ocluzie intestinală – poate fi cauzată de o tumoră care blochează trecerea normală a conținutului intestinelor prin tractul digestiv. Se manifestă prin dureri abdominale intermitente și uneori severe, alături de umflarea constantă a abdomenului.

Alte simptome care sunt asociate cu modificările de tranzit intestinal sunt:

  • Inapentență (lipsa poftei de mâncare);
  • Scădere ponderală (pierdere nedorită și inexplicabilă în greutate);
  • Astenie (senzația de slăbiciune a corpului);
  • Anemie (cauzată de pierderile de sânge prin scaun);
  • Greață.

Când trebuie să cautați ajutorul unui medic?

Ar fi ideal să vă programați pentru un consult la medic dacă aveți oricare dintre simptomele cancerului colorectal ce persistă 3 săptămâni sau mai mult. Mergeți de urgență la un specialist dacă observați sânge în scaun sau aveți manifestări specifice ocluziei intestinale.

Pentru suport educațional și medical partenerii noștri Clinicile LOTUS-MED vă sunt alături aici.

Constipația cronică este un simptom al cancerului colorectal? Ce au demonstrat studiile?

De-a lungul timpului s-au făcut mai multe cercetări cu privire la legătura dintre constipația cronică și riscul de apariție al cancerului colorectal. Rezultatele au fost contradictorii, însă în urma unui studiu amplu din 2022, efectuat pe 41.299 pacienți, experții nu au găsit nicio asociere între constipația cronică și cancerul colorectal diagnosticat ulterior. Rezultatele arată că în doar 9,5% dintre total cazurilor studiate se înregistra un istoric medical de constipație cronică înainte de depistarea maladiei neoplazice. 

Pentru suport educațional și medical partenerii noștri Clinicile LOTUS-MED vă sunt alături aici.

Bibliografie: