Negarea, furia și acceptarea la pacientul oncologic

Diagnosticul de cancer marchează începutul unei călătorii dificile pentru pacientul oncologic, care trece prin mai multe etape pe parcursul tratamentului și recuperării. Prima etapă este negarea, în care pacientul poate avea dificultăți în a accepta realitatea diagnosticului și poate încerca să nege gravitatea bolii. Etapa furiei, este cea în care pacientul poate experimenta o gamă largă de emoții precum frustrare, furie, tristețe sau resentimente față de boală, tratament și chiar față de propria persoană. Pe măsură ce trece timpul și se obțin mai multe informații și sprijin, pacientul poate ajunge în etapa acceptării. Aceasta implică acceptarea realității și începerea procesului de adaptare și de găsire a unui echilibru emoțional pentru a face față provocărilor asociate cu tratamentul și recuperarea. Fiecare dintre aceste etape reprezintă o parte integrantă a experienței pacientului oncologic și poate necesita suport emoțional, consiliere și îngrijire specializată pentru a-l ajuta să navigheze prin aceste etape și să-și găsească reziliența și echilibrul.

Cum răspunde psihologul întrebărilor pacientului oncologic?

”De ce eu? De ce acum? Cu ce am greșit? Ce am făcut? Pacienții au nevoie de răspunsuri la aceste întrebări în funcție de tipologia fiecărui pacient. În primul rând, eu ca și psiholog clinician nu am permisiunea de a-i induce răspunsul unui pacient. Așadar, trebuie să-l ghidez pe acesta să își găsească singur răspunsurile la întrebări fără a pune întrebări închise sau a-i oferii soluții. Această etapă este cu adevărat foarte importantă, suportul venit din partea specialistului îi va oferi motivație și va reuși să parcurgă întreg traseul până în intrarea în remisie”, a explicat Ortansa Mărgărit, psiholog clinician și psihoterapeut la Clinicile LOTUS-MED.

Totodată, cel mai important aspect al unui psiholog clinician constă în capacitatea de a stabili și menține o relație terapeutică solidă cu pacientul, în care acesta se simte înțeles și sprijinit. Această etapă este importantă, pentru că în funcție de răspunsul pe care fiecare pacient îl va găsi, va deveni motivația de a merge mai departe până la remisie.

De asemenea, competența și capacitatea de a utiliza diferite abordări terapeutice și de a evalua corect problemele psihologice sunt esențiale în munca unui psiholog clinician.