Monitorizarea pacientei cu cancer de sân. Importanța controalelor medicale

Autor:
Dr. Laurentiu Valcauan
Medic specialist oncolog, șef secție oncologie Clinica Medicală LOTUS-MED

Tratamentul cancerului de sân s-a încheiat și odată cu acesta un nou capitol începe în viața femeilor. Pentru a vă asigura că toate lucrurile merg în direcția dorintă trebuie însă să mențineți o strânsă legătură cu echipa medicală. 

După finalizarea tratamentului cancerului de sân urmează etapa de monitorizare a pacientului, perioadă în care organizațiilor internaționale de oncologie recomandă următorele investigații:

  • Consultații de monitorizare - istoricul medical al pacientei, enumerarea și descrierea simptomelor, efectele secundare ale tratamentului, examen clinic;
  • Mamografie/mamografie 3D cu tomosinteza - investigație radiologică a sânilor.

În ceea ce privește calendarul de controale medicale de monitorizare, experții în oncologie recomandă:

  • Consultații de monitorizare – la intervale de 3-6 luni în primii 2 ani, ulterior la 6-8 luni între anii 3 și 5. După 5 ani de la încheierea tratamentului va trebui ca pacienta să mearga la control o dată pe an. 
  • Mamografie/mamografie 3D cu tomosinteza – o dată pe an după mamografia inițială și la cel puțin 6 luni după terminarea radioterapiei.

De asemenea, în cazul unor paciente li se vor efectua regulat investigații imagistice de tip RMN mamar sau ecografie mamară. Dacă pacienta ia inhibitori de aromatază, pacientei i se va determina periodic densitatea oaselor. În funcție de rezultate, medicul va spune cât de des trebuie ca pacienta să revina pentru alte vizite de monitorizare.

Care este scopul monitorizării pacientelor cu cancer de sân?

Probabil ca exista intrebarea care este rolul acestor controale. Programul de monitorizare al pacientei este elaborat din următoarele motive:

  • Depistarea cât mai devreme posibil a unei recurențe (recidivă);
  • Depistarea posibilei apariții a cancerului la celălalt sân;
  • Evaluarea și tratarea posibilelor efecte adverse ale tratamentului anterior;
  • Oferirea de consiliere psihologică specializată și informații utile care să ajute pacienții în revenirea la viața normală.

Dacă vă regăsiți în situația în care ați încheiat un tratament oncologic și aveți nevoie de ghidare sau suport medical, partenerii noștri de la Clinicile Medicale LOTUS-MED vă sunt alături aici.

Tratamentul cancerului de sân și menopauza

Este cunoscut faptul că tratamentele pentru cancerul de sân pot provoca instalarea mai devreme a menopauzei, însoțită de toate simptomele care se asociază cu modificarea nivelurilor de hormoni, inclusiv bufeuri, transpirații mai intense, uscăciune vaginală şi pierderea libidoului (dorinței sexuale). De asemenea, menopauza poate contribui la apariția osteoporozei. Este important  ca pacienta să anunțe medicul cu privire la orice simptome care persistă sau care sunt nou apărute.

Bibliografie: