Investigații pentru prevenirea cancerului colorectal

Autor:
DR MARILENA-FILOMENA PETRESCU
Medic primar, Medicină de Familie la Clinica Medicală LOTUS-MED

Când vorbim despre analize medicale primul lucru pe care trebuie să îl facem este să mergem la un specialist. Deși este recomandat să ne investigăm periodic pentru a preveni diverse probleme de sănătate, analizele nu trebuie făcute ”după ureche”, ci pe baza unei recomandări de la medic.

Medicul de familie este specialistul la care pacientul trebuie să apeleze deoarece acesta cunoaște în amănunt persoana și istoricul medical.

În prevenirea cancerului colorectal timpul este un factor foarte important. Pacienții sunt sfătuiți să nu aștepte să apară semne sau simptome ale bolii, căci de multe ori nu există manifestări decât în cazuri avansate, ci să ”caute” ei boala. Testul recomandat pentru depistarea precoce a cancerul colorectal este testul FIT (testarea imunologică a materiilor oculte din materiile fecale sau testul imochimic fecal). În general testul FIT ar trebui făcut începând cu vârsta de 50 ani, o dată pe an; poate fi făcut și mai devreme. Un medic specialist va stabili când trebuie făcut prima dată acest test și la ce interval trebuie repetat.

Investigația care depistează cancerul colorectal este colonoscopia, care se recomandă pacienților pe baza istoricului medical și a simptomatologiei. Colonoscopia trebuie efectuată o dată la 5 ani sau mai mult, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.