Cât de important este consultul genetic la pacienții oncologici

Contribuția consultului genetic este un real ajutor pentru pacienții oncologici, permițându-le acestora să abordeze boala într-un mod mai informat și personalizat, cu posibilitatea de a lua măsuri preventive și de a beneficia de intervenții terapeutice adaptate nevoilor lor individuale. Prin intermediul consultului genetic, pacienții oncologici pot beneficia de o evaluare detaliată a istoricului familial, a factorilor de risc genetici și a testelor genetice specializate. Aceste informații pot ghida deciziile medicale și terapeutice, precum și recomandările de screening și monitorizare adecvată. Astfel, medicul oncolog poate recomanda un consult genetic și o testare genetică în special în cazul pacienților cu un proces tumoral activ, cu cancere atipice sau un cancer la o vârstă foarte tânără.

Există temeri ale pacienților atunci când pășesc în cabinet?

”Bineînțeles că există! De cele mai multe ori pacienții se tem și sunt conștienți că au avut în familie poate același tip de cancer sau cancere diferite. Dar totuși aceștia aleg să vină la un consult genetic înainte de a avea un proces tumoral sau având un cancer. Testarea genetică este recomandată pentru a vedea dacă există o predispoziție în familie, lucru ce ajută foarte mult în prevenție”, a explicat Anca Bârdan, medic specialist genetician la Clinicile LOTUS-MED. 

Este important de menționat că testarea genetică trebuie efectuată sub îndrumarea unui specialist în genetică medicală sau a unui oncolog specializat în genetică, care poate interpreta rezultatele și oferi consiliere adecvată și personalizată pentru fiecare pacient în parte.

Care sunt situațiile în care ar trebui să apelăm la medicul genetician?

Antecedentele familiale, diagnosticarea la o vârstă tânără, răspunsul anormal al unui tratament, sunt doar câteva situații pentru care pacienții ar trebui să se prezinte la medicul genetician. Este important de menționat faptul că un consult la medicul genetician se bazează pe cazuri individuale, inclusiv pe istoricul familial și pe tipul și stadiul cancerului. În general, apelarea la medicul genetician este indicată în situațiile în care există suspiciunea unei componente genetice într-o afecțiune sau în cazurile în care se dorește o înțelegere mai profundă a riscurilor genetice individuale.