Care sunt metodele prin care se face screeningul cancerului colorectal?

Autor:
Dr. Deliu Madlena
Medic specialist Medicina de familie, Clinica Medicala LOTUS-MED

Periodic, experții în sănătate publică elaborează rapoarte, studii, statistici care arată incidența și mortalitatea tot mai crescute ale cancerului colorectal. 

Astfel, în România, anual, se înregistrează aproximativ 13.000 de cazuri noi şi peste 6.000 decese. 

Chiar și așa, populația se apleacă și asupra aspectelor pozitive-cancerul colorectal este considerat ca fiind una dintre cele mai ușor de prevenit și tratat patologii oncologice. Depistat timpuriu, în stadii precoce, 9 din 10 pacienți supraviețuiesc bolii chiar dacă pacienții nu se investighează și vin deja cu forme avansate, chiar dacă principalele testele de screening sunt neinvazive, simple și rapide.

Cancerul colorectal este tipul de cancer care se dezvoltă în intenstinul gros, alcătuit din colon și rect. Pericolul este că nu produce simptome în stadiile incipente, ci atunci când boala a avansat. 

Există testul FIT  (testul imunochimic fecal), un test de screening prin care se depistează sângerările în scaun (care nu sunt vizibile cu ochiul liber). Un mare avantaj este că se face personal acasa și apoi se duce la laboratorul de analize LOTUS-MED, care va va da rezultatul. Este un test simplu, nedureros si igienic.

Rezultatele posibile ale testului FIT

  • Negativ – inseamna ca nu a fost gasit sange in materiile fecale, in momentul in care s-a efectuat testul.
  • Pozitiv – inseamna ca s-a descoperit sange in materiile fecale la momentul la care s-a efectuat testul . Acest lucru nu inseamna obligatoriu ca pacientul are cancer de colon, exista posibilitatea prezentei unui polip colonic sau alta leziune (inflamatie, hemoroizi sau cancer) care a cauzat acest rezultat pozitiv. In aceasta situatie trebuie efectuata colonoscopia.
  • Neutru – din anumite motive testul nu a putut fi interpretat. Trebuie repetat cu un alt test FIT.

Atunci când rezultatele testelor de screening privind sângerările oculte în scaun sunt pozitive, medicii recomandă continuarea investigațiilor cu examinări endoscopice: 

  • Sigmoidoscopie flexibilă - examinarea rectului şi a colonului inferior;
  • Colonoscopie - examinarea mai amănunțită a rectului şi a întregului colon. 

Dacă aveți nevoie de servicii medicale oncologie, partenerii noștri de la Clinicile Medicale LOTUS-MED vă sunt alături aici.

Bibliografie: