VIDEO. RETINOPATIA DIABETICĂ NETRATATĂ CORESPUNZĂTOR POATE DUCE LA PIERDEREA VEDERII

Retinopatia diabetică este o afecțiune medicală oculară progresivă care afectează retina. Este o complicație comună întâlnită în cazul persoanelor ce suferă de diabet zaharat tip I sau de tip II, dezvoltându-se treptat pe măsură ce nivelurile ridicate ale zahărului din sânge afectează vasele de sânge mici din retină. Pe măsură ce boala progresează, retinopatia diabetică poate afecta claritatea vederii, putând chiar duce la pierderea vederii în cazuri severe. Monitorizarea atentă a nivelului glicemiei și vizitele regulate la medicul oftalmolog pentru screening sunt esențiale în depistarea și gestionarea precoce a acestei afecțiuni, contribuind astfel la prevenirea complicațiilor grave ale vederii la pacienții cu diabet zaharat.

În cazul pacienților care nu își controlează corespunzător diabetul și suferă și de hipertensiune arterială, cresc șansele apariției retinopatiei diabetice. Dacă aceasta sau alte complicații sunt depistate, se recomandă un consult oftalmologic mai frecvent decât cel anual.

Pentru a preveni complicațiile grave și pierderea vederii, este crucial ca persoanele diagnosticate cu diabet să fie conștiente de riscul retinopatiei diabetice și să efectueze regulat examene oftalmologice pentru a depista și trata eventualele probleme în stadii incipiente. Controlul riguros al nivelurilor de zahăr din sânge și menținerea unui stil de viață sănătos pot juca, de asemenea, un rol esențial în prevenirea sau întârzierea dezvoltării acestei complicații oculare grave.

Retinopatia diabetică se poate trata prin controlul general al glicemiilor sau oftalmologic fie prin injecții intravitreene fie cu ajutorul laser-ului. În situații în care tratamentul cu laser nu este fezabil din cauza avansării retinopatiei, poate fi necesară o intervenție chirurgicală oculară, care constă în eliminarea sângelui sau a țesutului cicatricial din ochi. Aceste metode de tratament avansate reprezintă soluții esențiale pentru a încetini progresia retinopatiei diabetice și pentru a preveni deteriorarea severă a vederii.