VIDEO. GLAUCOMUL: CAUZE ȘI TRATAMENT

Glaucomul este o afecțiune medicală oculară progresivă, ce atacă nervul optic și determină o restrângere a câmpului vizual ce poate duce la pierderea ireversibilă a vederii. Caracteristica distinctivă a glaucomului constă în deteriorarea treptată a fibrelor nervului optic, responsabil cu transmiterea informațiilor de la ochi către creier. Aceasta este una dintre cele mai importante boli ce pot fi depistate la un examen oftalmologic de rutină.

O cauză importantă în dezvoltarea acestei afecțiuni este presiunea intraoculară crescută, adică presiunea exercitată de lichidul existent în interiorul globului ocular. Cu toate acestea, este demn de menționat că glaucomul poate afecta și persoane cu presiune intraoculară în limite normale.

Cauza principală a glaucomului este deteriorarea treptată a celulelor nervului optic, care este responsabil pentru transmiterea imaginilor către creier. De obicei, aceasta evoluează lent și fără simptome evidente în stadiile incipiente, ceea ce face dificilă identificarea sa precoce.

Din acest motiv, este importantă efectuarea regulată a examenelor oftalmologice la medicul oftalmolog pentru depistarea și tratarea glaucomului în fazele inițiale. De cele mai multe ori glaucomul apare din cauza tensiunii intraoculare ridicate, aceasta nu prezintă durere, scăderea vederii sau tulburări de orice fel.

Tratamentul cel mai frecvent utilizat este cel topic (cu picături), prin intermediul laser-ului, în funcție de complexitate, dar se poate interveni și chirurgical în stadii mai avansate. Este important ca persoanele cu risc crescut de glaucom (cum ar fi cei cu antecedente familiale sau vârsta înaintată) să fie mai vigilente în privința sănătății oculare și să apeleze la medicul oftalmolog de ori câte ori este nevoie.