VIDEO. CUM PUTEM TRATA CATARACTA. CE TREBUIE SĂ ȘTIM?

Cataracta este o afecțiune medicală oculară comună care afectează claritatea vederii și se caracterizează prin opacifierea cristalinului. Aceasta are rolul de a focaliza lumina pe retină, permițându-ne să vedem obiectele în mod clar. Cu toate acestea, odată cu înaintarea în vârstă sau din cauza altor factori precum expunerea prelungită la soare, diabetul, leziunile oculare sau unele afecțiuni congenitale, cristalinul poate începe să se îngălbenească și să devină mai opac, împiedicând trecerea normală a luminii și perturbând acuitatea vizuală. De-a lungul timpului, cataracta poate progresa și poate duce la o vedere tot mai neclară și la o dificultate crescută în efectuarea activităților cotidiene. Cu toate acestea, există intervenții chirurgicale eficiente care pot îndepărta cataracta și restabili vederea pacienților, permițându-le să se bucure din nou de o vedere clară și confortabilă.

Cataracta este una dintre cele mai frecvente patologii oftalmologice întâlnită după vârsta de 55-60 de ani. În anumite cazuri, aceasta poate apărea chiar și la copii sau la persoane mult mai înaintate în vârstă. Prin urmare, este o patologie perfect tratabilă cu ajutorul unei proceduri chirurgicale devenind astfel și una dintre cele cea mai eficiente proceduri chirurgicale din zilele noastre, cu riscuri și complicații foarte scăzute.

Este important să apelați la un medic oftalmolog în special atunci când activitățile de zi cu zi încep să devină inconfortabile la nivelul vederii. Mai ales în cazul activităților precum: condusul, uitatul la televizor, gătitul, mersul la cumpărături, cititul sau orice activitate la care este supusă în mod direct vederea.

În cazul în care medicul decide că este nevoie de intervenție chirurgicală, pacienții care sunt urmăriți în mod normal de medicul de familie nu au nevoie de o pregătire specială preoperatorie. În rândul pacienților care nu au trecut pragul medicului de familie, le este recomandat să facă un set de analize uzuale înainte de procedură pentru evitarea posibilelor complicații.

Procedura chirurgicală este una simplă, cu riscuri mici ce nu impune o nevoie amplă de pregătire preoperatorie. Intervenția se realizează sub anestezie topică (cu picături) și durează aproximativ 15-20 de minute. Partea de pregătire este cea care necesită mai mult timp decât intervenția. Deoarece aceasta diferă în funcție de tipul cataractei și de dificultatea intraoperatorie, ce determină cât de rapidă sau lentă va fi recuperarea.

În cele mai multe cazuri, pacienții se recuperează rapid chiar din a doua zi a intervenției. Vederea se ameliorează semnificativ începând cu a doua zi a intervenției până la o săptămână de la aceasta.