Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează ochii. Este cauzată de deteriorarea vaselor de sânge ale țesutului sensibil la lumină din spatele ochiului (retina).

La început, retinopatia diabetică ar putea să nu provoace niciun simptom sau doar ușoare probleme de vedere, dar acesta poate duce la orbire.
Afecțiunea se poate dezvolta la orice persoană care are diabet de tip 1 sau de tip 2. Cu cât aveți diabet de mai mult timp și cu cât glicemia este mai puțin controlată, cu atât este mai probabil să dezvoltați această complicație oculară.

Simptomele

Este posibil să nu aveți simptome în stadiile incipiente ale retinopatiei diabetice. Pe măsură ce afecțiunea avansează, este posibil să dezvoltați:

  • Pete sau dungi întunecate care plutesc 
  • Vedere încețoșată
  • Vedere fluctuantă
  • Zone întunecate sau goale 
  • Pierderea vederii

Când să consultați un medic oftalmolog

Gestionarea atentă a diabetului este cea mai bună modalitate de a preveni pierderea vederii. Dacă aveți diabet, mergeți la medicul oftalmolog pentru un examen oftalmologic anual care să includă o dilatație a ochilor - chiar dacă vederea dumneavoastră pare bună.

Dezvoltarea diabetului în timpul sarcinii (diabet gestațional) sau faptul că ați avut diabet înainte de a rămâne gravidă vă poate crește riscul de retinopatie diabetică. Dacă sunteți însărcinată, medicul oftalmolog v-ar putea recomanda examene oftalmologice suplimentare pe parcursul sarcinii.

Contactați-vă imediat medicul oftalmolog dacă vederea dumneavoastră se schimbă brusc sau devine neclară, cu pete sau încețoșată.

Cauze

În timp, prea mult zahăr în sânge poate duce la blocarea micilor vase de sânge care hrănesc retina, întrerupând alimentarea cu sânge. Ca urmare, ochiul încearcă să crească noi vase de sânge. Dar aceste noi vase de sânge nu se dezvoltă corespunzător și pot prezenta ușoare scurgeri.

Există două tipuri de retinopatie diabetică:

  • Retinopatia diabetică precoce. 

În această formă mai frecventă - numită retinopatie diabetică neproliferativă (NPDR) - nu se dezvoltă (proliferează) noi vase de sânge.
Atunci când aveți NPDR, pereții vaselor de sânge din retină slăbesc. Umflături minuscule ies din pereții vaselor mai mici, uneori scurgând lichid și sânge în retină. Vasele mai mari din retină pot începe să se dilate și să devină, de asemenea, cu diametrul neregulat. NPDR poate progresa de la stadiul ușor la sever, pe măsură ce mai multe vase de sânge se blochează.

Uneori, afectarea vaselor de sânge retiniene duce la o acumulare de lichid (edem) în porțiunea centrală (macula) a retinei. Dacă edemul macular scade vederea, este necesar un tratament pentru a preveni pierderea permanentă a vederii.

  • Retinopatie diabetică avansată. 

Retinopatia diabetică poate evolua spre acest tip mai sever, cunoscut sub numele de retinopatie diabetică proliferativă. În acest tip, vasele de sânge deteriorate se închid, provocând creșterea unor vase de sânge noi, anormale, în retină. Aceste noi vase de sânge sunt fragile și se pot scurge în substanța transparentă, gelatinoasă, care umple centrul ochiului (vitrosul).

În cele din urmă, țesutul cicatricial rezultat din creșterea noilor vase de sânge poate provoca detașarea retinei de partea din spate a ochiului dumneavoastră. În cazul în care noile vase de sânge interferează cu fluxul normal de lichid din ochi, presiunea se poate acumula în globul ocular. Această acumulare poate deteriora nervul care transportă imaginile de la ochi la creier (nervul optic), ceea ce duce la glaucom.

Factori de risc

Orice persoană care suferă de diabet poate dezvolta retinopatie diabetică. Riscul de a dezvolta această afecțiune oculară poate crește ca urmare a:

  • Faptul că aveți diabet de mult timp
  • Un control slab al nivelului de zahăr din sânge
  • Tensiune arterială ridicată
  • Colesterolul ridicat
  • Sarcina
  • Consumul de tutun
  • Sunteți de culoare, hispanic sau nativ american

Complicații

Retinopatia diabetică implică creșterea unor vase de sânge anormale în retină. Complicațiile pot duce la probleme grave de vedere:

  • Hemoragie vitroasă

Noile vase de sânge pot sângera în substanța transparentă, gelatinoasă, care umple centrul ochiului. Dacă cantitatea de sângerare este mică, s-ar putea să vedeți doar câteva pete întunecate. În cazuri mai grave, sângele poate umple cavitatea vitrosului și vă poate bloca complet vederea.
Hemoragia vitroasă în sine nu provoacă, de obicei, pierderea permanentă a vederii. Sângele dispare adesea din ochi în câteva săptămâni sau luni. Cu excepția cazului în care retina este deteriorată, vederea dumneavoastră va reveni probabil la claritatea sa anterioară.

  • Dezlipirea de retină

Vasele de sânge anormale asociate cu retinopatia diabetică stimulează creșterea țesutului cicatricial, care poate îndepărta retina de partea din spate a ochiului. Acest lucru poate provoca vederea unor pete care plutesc, flash-uri de lumină sau pierderea severă a vederii.

  • Glaucom

Noi vase de sânge pot crește în partea din față a ochiului (irisul) și pot interfera cu fluxul normal de lichid care iese din ochi, provocând creșterea presiunii în ochi. Această presiune poate deteriora nervul care transportă imaginile de la ochi la creier (nervul optic).

  • Orbire

Retinopatia diabetică, edemul macular, glaucomul sau o combinație a acestor afecțiuni pot duce la pierderea completă a vederii, în special dacă afecțiunile sunt gestionate necorespunzător.

Prevenție

Nu puteți preveni întotdeauna retinopatia diabetică. Cu toate acestea, controalele oftalmologice regulate, un bun control al glicemiei și al tensiunii arteriale și intervenția timpurie pentru problemele de vedere pot ajuta la prevenirea pierderii severe a vederii.

Dacă aveți diabet, reduceți riscul de a face retinopatie diabetică prin următoarele acțiuni:

  • Gestionați-vă diabetul

Faceți ca alimentația sănătoasă și activitatea fizică să facă parte din rutina dumneavoastră zilnică. Luați medicamente orale pentru diabet sau insulină conform instrucțiunilor.

  • Monitorizați-vă nivelul de zahăr din sânge

S-ar putea să fie nevoie să vă verificați și să vă înregistrați nivelul de zahăr din sânge de mai multe ori pe zi - sau mai frecvent dacă sunteți bolnav sau stresat. Întrebați-vă medicul cât de des trebuie să vă testați glicemia.

  • Cereți medicului dumneavoastră informații despre testul hemoglobinei glicozilate

Testul hemoglobinei glicozilate sau testul hemoglobinei A1C reflectă nivelul mediu al glicemiei dumneavoastră pentru perioada de două-trei luni dinaintea testului. Pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat, obiectivul A1C este de a fi sub 7%.

  • Țineți-vă sub control tensiunea arterială și colesterolul

Mâncarea sănătoasă, exercițiile fizice regulate și pierderea excesului de greutate vă pot ajuta. Uneori este nevoie și de medicamente.

  • Dacă fumați sau folosiți alte tipuri de tutun, cereți medicului dumneavoastră să vă ajute să renunțați

Fumatul crește riscul de apariție a diferitelor complicații ale diabetului, inclusiv retinopatia diabetică.

  • Fiți atenți la schimbările de vedere

Contactați imediat medicul oftalmolog dacă vederea dumneavoastră se schimbă brusc sau devine neclară, cu pete sau încețoșată.

Nu uitați că diabetul nu duce neapărat la pierderea vederii. Asumarea rolului activ de gestionare a diabetului poate contribui în mare măsură la prevenirea complicațiilor.
 

Programează-te la o consultatie oftalmologica in Clinicile Medicale LOTUS-MED! 

Online la: https://www.lotus-med.ro/programare-online sau telefonic la: 0219989.

Echipa de oftalmologi este supra-specializata în centre de prestigiu din Romania si Franta.

„Nu trece cu vederea”! O campanie de informare sustinuta de Asociatia Suport pentru Educație si Sanatate in parteneriat cu Clinicile Medicale LOTUS-MED.

Sursa:

Mayo Clinic