Presbiopia

Persoanele cu o vedere bună sunt capabile să formeze o imagine clară a unui obiect îndepărtat pe retină, fără niciun ajutor din partea ochelarilor sau a lentilelor de contact. Când sunteți mai tineri, lentila naturală din ochi este suficient de flexibilă pentru a vă permite să vă concentrați automat asupra obiectelor apropiate și să le vedeți clar. Dar lentila naturală se întărește odată cu vârsta.

Pentru persoanele cu o vedere bună, capacitatea de a vedea de aproape începe să se diminueze începând cu vârsta de 40 de ani. În jurul vârstei de 43-44 de ani, descoperiți că vă concentrați mai greu pe obiectele din apropiere, cititul în lumină slabă devine mai dificil și trebuie să țineți lucrurile mai departe pentru a le vedea clar. Aceasta este o schimbare naturală care afectează pe toată lumea. Persoanele cu vedere bună la distanță încep să aibă nevoie de ochelari de citit, iar persoanele care poartă deja ochelari au nevoie de o rețetă bifocală sau varifocală.

Pe măsură ce îmbătrânești, pierderea vederii apropiate devine mai pronunțată. Există trei game importante de viziune: distanța (sport, activități în aer liber, conducere, televiziune); viziune intermediară (lucrul cu mâinile, vizualizarea ecranelor computerului); și aproape (lectură). Cu cât e apropie mai mult de  de ani, oamenii, de obicei, vor găsi că au nevoie de ochelari pentru gama aproape și cea intermediară. Dacă aveți hipermetropie, vederea la distanță se deteriorează, de asemenea, pe măsură ce lentila se întărește în continuare și pierdeți capacitatea de a compensa.

Cum se trateaza prezbiopia?

Fenomenul de imbatranire a ochiului este neplacut pentru fiecare dintre noi si de multe ori este foarte greu de acceptat, in contextul numeroaselor transformari prin care trece organismul nostru odata cu inaintarea in varsta. 

 Avem la dispozitie mai multe metode de corectare, cei mai la indemana fiind ochelarii care pot fi de mai multe feluri: monofocali (doar pentru aproape), bifocali (cu pastila, care ofera corectia vederii la distanta si la aproape) si progresivi sau multifocali.

Acestia din urma sunt cei mai moderni ochelari: pe suprafata aceleiasi lentile dioptria creste pornind din zona centrala pana in partea de jos si astfel ofera o vedere buna la toate distantele printr-o usoara miscare pe verticala a ochilor. Astazi se pot face ochelari progresivi personalizati. Lentilele ochelarilor pot avea diverse “optiuni”, mai exact lentile fotocromice (heliomate) care se inchid in functie de cantitatea de raze UV, lentile cu protectie pentru computer, tratament anti aburire, anti zgariere etc.
O alta varianta de corectie optica a prezbiopiei o reprezinta lentilele de contact progresive sau multifocale.

Lentilele de contact sunt o optiune din ce in ce mai des intalnita, fiind mai la indemana celor care sunt deja purtatori de lentile de contact din tinerete si ajungand la varsta de 40 ani constata ca au nevoie de o dioptrii diferite pentru vederea de aproape.