Examenul oftalmologic

Un examen oftalmologic presupune o serie de teste care au scopul de a vă evalua vederea și de a verifica dacă aveți boli oculare. Fiecare test din timpul unui examen oftalmologic evaluează un aspect diferit al vederii sau al sănătății ochilor dumneavoastră.

De ce se face?

Examenul oftalmologic ajută la depistarea problemelor oculare în stadiul lor timpuriu - când sunt cel mai ușor de tratat. Controalele oftalmologice regulate îi oferă oftalmologului posibilitatea de a vă ajuta să corectați sau să vă adaptați la schimbările privind vederea și vă oferă sfaturi privind îngrijirea ochilor dumneavoastră. De asemenea, un examen oftalmologic ar putea oferi indicii cu privire la starea dumneavoastră generală de sănătate.

Când trebuie să vă faceți un examen oftalmologic?

Mai mulți factori pot determina cât de des aveți nevoie de un control oftalmologic, inclusiv vârsta, starea de sănătate și riscul de a dezvolta probleme oculare. Orientările generale sunt următoarele:

Copii de 3 ani și mai mici

Medicul pediatru al copilului dumneavoastră va examina probabil ochii copilului dumneavoastră pentru o dezvoltare sănătoasă a acestora și va urmări cele mai des întâlnite probleme oculare ale copilăriei - ochi leneș, ochi încrucișați sau ochi nealiniați. Un examen oftalmologic mai cuprinzător între vârstele de 3 și 5 ani va căuta probleme de vedere și de armonizare a ochilor.

Copii de vârstă școlară și adolescenți

Solicitați verificarea vederii copilului dumneavoastră înainte ca acesta să intre la grădiniță. Medicul copilului dumneavoastră vă poate recomanda cât de dese ar trebui să fie controalele oftalmologice după aceea.

Adulți

În general, dacă sunteți sănătos și nu aveți simptome de probleme de vedere, specialistii recomandă efectuarea unui consult oftalmologic anual. Pe baza rezultatelor controlului, medicul oftalmolog vă poate recomanda cât de des ar trebui să vă programati la consultatii oftalmologice viitoare.

Faceți-vă un control al ochilor mai des dacă:

 • Purtați ochelari sau lentile de contact
 • Aveți un istoric familial de boli oculare sau de pierdere a vederii
 • Aveți o boală cronică care vă expune la un risc mai mare de afecțiuni oculare, cum ar fi diabetul
 • Luați medicamente care au efecte secundare grave asupra ochilor
 • Aveți probleme cu ochii acum?
 • Ați avut probleme oculare în trecut?
 • Purtați ochelari sau lentile de contact? Dacă da, sunteți mulțumit de ei?
 • Ce probleme de sănătate ați avut în ultimii ani?
 • V-ați născut prematur?
 • Ce medicamente luați?
 • Aveți alergii la medicamente, alimente sau alte substanțe?
 • Ați suferit o intervenție chirurgicală la ochi?
 • Are cineva din familia dumneavoastră probleme oculare, cum ar fi degenerescența maculară, glaucomul sau dezlipirea de retină?
 • Aveți sau are cineva din familia dumneavoastră diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă sau orice alte probleme de sănătate care pot afecta întregul organism?

În timpul examenului

Medicul oftalmolog poate efectua o parte a examinării, cum ar fi întocmirea istoricului medical și efectuarea testului oftalmologic inițial. Un examen oftalmologic implică, de obicei, acești pași:

 • Măsurarea acuității vizuale pentru a vedea dacă aveți nevoie de ochelari sau lentile de contact pentru a vă îmbunătăți vederea.
 • Măsurarea presiunii oculare. 
 • Evaluarea sănătății ochilor dumneavoastră. 

Medicul ar putea folosi mai multe teste pentru a vă verifica vederea și aspectul și funcția tuturor celorlalte părți ale ochiilor dumneavoastră.

După examinare

La finalul examenului oftalmologic, dumneavoastră și medicul veți discuta rezultatele tuturor testelor, inclusiv evaluarea vederii și riscul de boli oculare, precum și măsurile preventive pe care le puteți lua pentru a vă proteja vederea.

Diferite tipuri de examene oftalmologice

Testul mușchilor oculari

Acest test evaluează mușchii care controlează mișcarea ochilor. Medicul oftalmolog observă cum ochii dumneavoastră urmăresc un obiect în mișcare, cum ar fi un stilou sau o lumină mică. El sau ea caută slăbiciune musculară, control slab sau coordonare slabă.

Test de acuitate vizuală

Acest test măsoară cât de clar vedeți. Medicul vă cere să identificați diferite litere ale alfabetului tipărite pe o tablă sau pe un ecran poziționat la o anumită distanță. Rândurile literelor se micșorează pe măsură ce vă deplasați în jos pe tablă.

Fiecare ochi este testat separat. Vederea de aproape poate fi, de asemenea, testată, folosind un card cu litere ținute la distanță pentru citire.

Evaluarea refracției

Undele luminoase se curbează atunci când trec prin cornee și cristalin. Dacă razele de lumină nu focalizează perfect pe partea din spate a ochiului dumneavoastră, aveți o eroare de refracție. Acest lucru poate însemna că aveți nevoie de o formă de corecție, cum ar fi ochelari, lentile de contact sau chirurgie refractivă, pentru a vedea cât mai clar posibil.

Evaluarea erorii de refracție îl ajută pe medic să stabilească o rețetă pentru lentile care vă va oferi o vedere cât mai clară și mai confortabilă. Evaluarea poate determina, de asemenea, că nu aveți nevoie de lentile de corecție.

Medicul dumneavoastră poate utiliza un refractor computerizat pentru a vă estima prescripția pentru ochelari sau lentile de contact. Sau poate folosi o tehnică numită retinoscopie. În această procedură, medicul vă luminează ochiul cu o lumină și măsoară eroarea de refracție prin evaluarea mișcării luminii reflectate de retină înapoi prin pupila dumneavoastră.

Medicul oftalmolog de obicei perfecționează această evaluare a refracției punându-vă să priviți printr-un dispozitiv asemănător unei măști care conține role de lentile diferite (foroptere). El sau ea va solicită să judecați care combinație de lentile vă oferă cea mai clară vedere.

Testul câmpului vizual (perimetrie)

Câmpul vizual reprezintă întreaga dimensiune a ceea ce puteți vedea în lateral fără a vă mișca ochii. Testul câmpului vizual determină dacă aveți dificultăți în a vedea oriunde în câmpul vizual general. 

Testarea vederii în culori

Ați putea avea o percepție slabă a culorilor fără să vă dați seama. Dacă aveți dificultăți în a distinge anumite culori, medicul oftalmolog ar putea să vă testeze vederea pentru o deficiență de culoare. Pentru a face acest lucru, medicul vă arată mai multe teste cu modele de puncte multicolore.
Dacă nu aveți nicio deficiență de culoare, veți fi capabil să alegeți numere și forme din cadrul modelelor de puncte. Dacă aveți o deficiență de culoare, vă va fi greu să vedeți anumite modele în cadrul punctelor.

Pentru majoritatea oamenilor, daltonismul care este prezent la naștere (congenital) este roșu-verde, ceea ce înseamnă că nu puteți distinge aceste culori. Majoritatea persoanelor care dezvoltă daltonism ca urmare a unei boli, cum ar fi glaucomul sau boala nervului optic, nu pot distinge albastru-galben.

Examinarea la lampă cu fantă

O lampă cu fantă este un microscop care mărește și luminează partea din față a ochiului cu o linie de lumină intensă. Medicul folosește acest dispozitiv pentru a examina pleoapele, genele, corneea, irisul, cristalinul și camera de lichid dintre cornee și iris.

Examenul retinei

Această examinare - numită uneori oftalmoscopie sau funduscopie - permite medicului dumneavoastră să evalueze partea din spate a ochiului, inclusiv retina, discul optic și vasele de sânge retiniene care hrănesc retina. Dilatarea pupilelor cu picături pentru ochi înainte de examinare împiedică pupilele să se micșoreze atunci când medicul dumneavoastră luminează în ochi.

După administrarea picăturilor de ochi și după ce le-ați lăsat timp să acționeze, medicul oftalmolog poate folosi una sau mai multe dintre aceste tehnici pentru a vă vizualiza partea din spate a ochiului:

 • Examinarea directă. Medicul oftalmolog folosește un oftalmoscop pentru a străpunge un fascicul de lumină în pupila dumneavoastră pentru a vedea partea din spate a ochiului. Uneori nu sunt necesare picături de ochi pentru a vă dilata ochii înainte de acest examen.
 • Examinare indirectă. În timpul acestui examen, este posibil să stați în picioare sau să fiți înclinat pe scaunul de examinare. Medicul oftalmolog examinează interiorul ochiului cu ajutorul unei lentile de condensare și a unei lumini strălucitoare montate pe fruntea sa. Acest examen îi permite medicului să vadă retina și alte structuri din interiorul ochiului în detaliu și în trei dimensiuni.

Screening pentru glaucom

Tonometria măsoară presiunea lichidului din interiorul ochiului (presiunea intraoculară). Acesta este unul dintre testele care ajută medicul oftalmolog să detecteze glaucomul, o boală care deteriorează nervul optic.

Sunt disponibile mai multe metode de măsurare a presiunii intraoculare, inclusiv:

 • Tonometria de aplanare. 
 • Tonometrie fără contact

S-ar putea să aveți nevoie de teste mai specializate, în funcție de vârsta dumneavoastră, de istoricul medical și de riscul de a dezvolta boli oculare.

Rezultate

Rezultatele unui examen oftalmologic includ:

 • Dacă aveți nevoie de o corecție a vederii, fie prin ochelari, lentile de contact sau intervenție chirurgicală
 • Dacă ochii dumneavoastră sunt sănătoși sau dacă aveți cataractă, glaucom sau afecțiuni ale retinei, cum ar fi degenerescența maculară sau retinopatia diabetică

Dacă aveți nevoie de lentile de corecție, medicul vă va da o rețetă. În cazul în care examenul oftalmologic dă alte rezultate anormale, medicul va discuta cu dumneavoastră despre următorii pași pentru teste suplimentare sau pentru tratarea unei afecțiuni subiacente.

Programează-te la o consultatie oftalmologica in Clinicile Medicale LOTUS-MED! 

Online la: https://www.lotus-med.ro/programare-online sau telefonic la: 0219989.

Echipa de oftalmologi este supra-specializata în centre de prestigiu din Romania si Franta.

„Nu trece cu vederea”! O campanie de informare sustinuta de Asociatia Suport pentru Educație si Sanatate in parteneriat cu Clinicile Medicale LOTUS-MED.

Sursa:

Mayo Clinic