Cum încețoșează vederea degenerescența maculară legată de vârstă?

Degenerescența maculară legată de vârstă este o cauză frecventă a pierderii vederii cauzate de vârstă. Este cauza numărul 1 a pierderii vederii la adulții de peste 50 de ani. Afectează retina, în special macula, o porțiune a retinei cu celule specializate care vă permit cea mai clară vedere. Retina este formată din straturi de țesut neuronal care căptușesc partea din spate a ochiului care trimite informații de la ochi la creier.

La fel cum pe terenul de baseball se desfășoară cea mai mare parte a acțiunii, cele mai multe dintre sarcinile importante ale vederii sunt îndeplinite de celulele din maculă. Aceasta include lucruri precum cititul, recunoașterea fețelor și vizualizarea semnelor rutiere.

Degenerescența înseamnă o deteriorare a vederii. Degenerescența maculară exsudativă legată de vârstă, numită și degenerescența maculară umedă, poate provoca pierderea permanentă și rapidă a vederii centrale. Degenerescența maculară neexudativă legată de vârstă, denumită și degenerescență maculară uscată, poate dura mult timp și se poate desfășura lent, dar poate provoca, de asemenea, o pierdere severă a vederii centrale în timp.

Degenerescența maculară uscată

Această formă de degenerescență maculară se dezvoltă prima, iar un medic oftalmolog - o poate detecta în timpul unui examen oftalmologic cu dilatare.

Este cea mai frecventă formă de degenerescență maculară legată de vârstă și poate fi asociată cu încețoșarea treptată a vederii centrale sau cu ondularea ocazională a liniilor drepte, cum ar fi stâlpii de iluminat sau marginea unei uși. Dacă retina ar fi un teren de baseball, degenerescența maculară uscată este ca și cum ai avea pietricele, pete uscate, gropi mari sau pierderea totală a gazonului de pe teren.

Degenerescența maculară uscată poate fi asimetrică, iar un ochi poate fi mai afectat decât altul. În timp, vederea se înrăutățește și afectează capacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice. A avea degenerescență maculară uscată nu înseamnă că vă veți pierde toată vederea. Pierderea vederii implică câmpul central și niciodată nu veți orbi complet. Vă pierdeți capacitatea de a citi și de a recunoaște fețele.

Degenerescența maculară umedă

Degenerescența maculară umedă legată de vârstă, forma exsudativă a bolii, poate provoca o încețoșare bruscă până la pierderea completă a vederii centrale. Umedă sau exsudativă se referă la creșterea unor vase de sânge anormale numite neovascularizare. Aceasta poate scurge ser și sânge sub și în retină. Acest lucru ar fi ca și cum iarba de pe terenul de joc s-ar uda de la țevile care au scurgeri în subteran. Aceasta duce de la condiții de alunecare locale, care se prezintă ca distorsiuni și pete mici, până la o spălare completă, care se prezintă ca o totală pierdere în centrul imaginii.

Prevenirea degenerescenței maculare

Cauza exactă a degenerescenței maculare este necunoscută, dar afecțiunea se poate dezvolta odată cu vârsta și poate fi ereditară, deși nu întotdeauna.

Dacă aveți peste 50 de ani și aveți un părinte sau un frate sau o soră cu degenerescență maculară, urmați aceste sfaturi:

  • Efectuați controale oftalmologice de rutină cu dilatare a ochilor.

Informați-vă oftalmologul dacă aveți un membru al familiei cu degenerescență maculară și dacă doriți să fiți verificat pentru orice semne. Faceți-vă examinarea ochilor conform recomandărilor medicilor oftalmologi.

  • Încercați să aveți o stare de sănătate generală bună.

Menținerea unei greutăți sănătoase și a unor niveluri normale ale tensiunii arteriale și colesterolului sunt bune atât pentru ochi, cât și pentru organism. Urmați instrucțiunile medicilor referitoare la gestionarea altor afecțiuni medicale pentru a vă menține ochii sănătoși.

  • Renunțați la fumat.

Nu vă apucați de fumat și dacă fumați, renunțați la fumat. Persoanele care fumează au o șansă mai mare de a face degenerescență maculară la o vârstă mai timpurie și, adesea, boala lor este mai severă decât a persoanelor care nu fumează.

  • Mâncați multe legume.

Consumul de legume cu frunze verzi, cum ar fi varza kale, spanacul și varza de varză, oferă vitamine cheie care îmbunătățesc sănătatea retinei dumneavoastră.

  • Fiți proactivi.

Întrebați-vă medicul ce nivel de degenerescență maculară legată de vârstă aveți, de exemplu, timpuriu, intermediar sau avansat. Dacă aveți intermediar sau avansat, vă puteți diminua riscul de pierdere severă a vederii luând un amestec de antioxidanți care au fost studiați în cadrul studiilor privind bolile oculare legate de vârstă (AREDS2).

Tratamente pentru degenerescența maculară

Nu puteți inversa daunele cauzate de degenerescența maculară, dar tratamentele pot încetini progresia și pot păstra vederea existentă atunci când sunt începute din timp.
Dacă aveți degenerescență maculară uscată și v-ați păstrat vederea periferică, reabilitarea pentru vedere slabă vă poate ajuta să vă adaptați la schimbarea vederii. Administrarea unor doze mari de vitamine și minerale antioxidante poate ajuta în reducerea pierderii vederii. Unele persoane pot beneficia de un implant de lentile telescopice care le mărește vederea. Acesta este plasat chirurgical și poate îmbunătăți un câmp vizual îngust.

Pentru degenerescența maculară umedă, scopul tratamentului este de a micșora sau de a diminua scurgerile din vasele de sânge anormale. În mod obișnuit, acest lucru se poate face cu medicamente injectate în ochi. Uneori, tratamentul include lasere termice sau nontermice. De obicei, aceste tratamente trebuie repetate, deoarece scurgerile de la vasele de sânge anormale pot recidiva în timp.

Un oftalmolog poate efectua examinări oftalmologice complete pentru a depista degenerescența maculară. Vizitați un oftalmolog pentru controale de rutină, precum și pentru pierderea bruscă a vederii centrale. 

Programează-te la o consultatie oftalmologica in Clinicile Medicale LOTUS-MED! 

Online la: https://www.lotus-med.ro/programare-online sau telefonic la: 0219989.

Echipa de oftalmologi este supra-specializata în centre de prestigiu din Romania si Franta.

„Nu trece cu vederea”! O campanie de informare sustinuta de Asociatia Suport pentru Educație si Sanatate in parteneriat cu Clinicile Medicale LOTUS-MED.

Sursa:

Mayo Clinic